Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten. In wintersportlanden zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Zorg er altijd voor dat de sneeuwkettingen binnen handbereik liggen.

De wegen waar sneeuw­kettingen ver­plicht zijn, worden aangege­ven met een verkeersbord. Daarop staat een afbeelding van een wiel met sneeuwketting.

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Op weg naar een wintersportbestemming? Zorg dan voor winterbanden onder de auto en neem sneeuwkettingen mee. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwielaangedreven auto’s kunnen ze het beste om de voorwielen.

Winterbanden

In de volgende skilanden zijn winterbanden (en soms sneeuwkettingen) verplicht.

Let op: elk land hanteert daarnaast ook specifieke regels voor het gebruik ervan.

Onderstaande tabel maakt je wegwijs.

LAND WETGEVING PERIODE OPMERKING
België Niet verplicht
Duitsland Verplicht in winterse omstandigheden Geen vaste data Winterbanden moeten steeds voorzien zijn van alpinesymbool
Frankrijk Verplicht in de 5 grote berggebieden: Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Vogezen. Ook verplicht op Corsica. Gebruik van sneeuwkettingen wordt aangeduid door verkeersbord. Geen sneeuwkettingen toegestaan op autosnelwegen. Winterbanden moeten steeds 3,5 mm profieldiepte hebben
Italië In bepaalde gebieden aanbevolen, in andere verplicht 15 oktober tot 15 april Val d’Aosta: winterbanden op de auto of of sneeuwkettingen bij hebben.
Luxemburg Winterbanden niet verplicht. De banden moeten wel aangepast zijn aan de omstandigheden
Oostenrijk Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen altijd bij hebben in de auto 1 november tot 15 april Minimale profieldiepte 4mm, verplichte vermelding op de banden M+S. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht
Zwitserland Winterbanden niet verplicht maar banden moeten aangepast zijn aan winterse omstandigheden Verkeersborden geven aan waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn

6 tips voor als je sneeuwkettingen gebruikt

• De maximale snelheid van een auto met sneeuwkettingen is 50 km/uur. Je riskeert dus een boete als je sneller rijdt.
• Sneeuwkettingen zijn niet toegestaan in tunnels, en in Frankrijk ook niet op autosnelwegen.
• Je monteert de sneeuwkettingen altijd op de wielen met aandrijving.
• Oefen voor je vertrek de montage van je sneeuwkettingen. Zo kun je ze veel efficiënter en veiliger monteren als dat nodig is op je buitenlandse (ski)trip. pechhulp centrales krijgen namelijk heel wat oproepen van autobestuurders die aan de kant van de weg staan te prutsen in de sneeuw met hun kettingen.
• Leg de sneeuwkettingen op een makkelijk bereikbare plaats in je auto, dus gewoon op de bagage. Zo kun je ze direct pakken, mocht je ze nodig hebben.
• Zorg ook voor noodzakelijke attributen, zoals warme werkhandschoenen, een matje en een goede hoofdlamp voor als je ze in het donker moet monteren.

Bron: ad.nl